Geplaatst op

Wijziging aanpak schade ondernemers

Onderlinge afspraken om ondernemers in eerste fase beter te helpen

Als ondernemers letselschade oplopen, heeft dat al snel gevolgen voor de inkomsten. Bij verzekeraars is er altijd tijd nodig om tot voldoende bevoorschotting op de schade over te gaan. Eerst moet onderzoek worden gedaan naar de aansprakelijkheid en naar de schade. Bedrijven kunnen dan al ernstige schade hebben opgelopen.

Om te vermijden dat de schade onnodig groot wordt door het onderzoek, zijn er nu werkafspraken gemaakt tussen een aantal verzekeraars en belangenbehartigers. Alle advocaten die zijn aangesloten bij ASP – zoals mr. Caroline Vermaase – kunnen hierop een beroep doen.

Praktisch gesproken betekent het voor de cliënt, kort samengevat:

  • dat hij snel alle financiële gegevens aanlevert over de voorliggende jaren en het lopende jaar en
  • dat hij meewerkt aan het verzamelen van de medische en financiële informatie.

Binnen 3 maanden moet er een beeld zijn van hoe de ondernemer en zijn onderneming er voor staan en welke stappen genomen kunnen worden om hen zo goed mogelijk te helpen.

De verzekeraar zal snel bevoorschotten in die eerste fase van 3 maanden, ook als nog niet alle gegevens beschikbaar zijn. Als iemand flink letsel heeft opgelopen, kan dit namelijk even tijd kosten. Dus wordt in eerste instantie bevoorschot op basis van de informatie van de ondernemer zelf.

Onderdeel van de afspraken is ook dat sneller een bedrijfskundige of arbeidsdeskundige wordt ingeschakeld. Vooral bij ingewikkelder bedrijfsconstructies is dat heel belangrijk.

Diverse slachtofferadvocaten reageren verheugd op de berichtgeving over deze stappen. Caroline Vermaase is ook zeer positief. “Dit is een prachtig initiatief, dat ervoor zal zorgen dat ondernemers met een goed bedrijf veel sneller en beter geholpen kunnen worden. Dat is goed voor hen en uiteindelijk ook voor de verzekeraars. Hoe mooi is het als je er met deze afspraken samen voor kunt zorgen dat een bedrijf een ernstige bedreiging overleeft. En wie weet komt de ondernemer er zelfs sterker uit dankzij de begeleiding van deskundigen.”